tisdag, november 08, 2005

På tunnelbanan

Hon sitter mittemot dig på tunnelbanan. En ung kvinna, välvårdad och klassiskt klädd, med långt rött hår. Du gör dig en bild av hennes liv. Jobbar, förmodligen på kontor. Kanske som receptionist. För nedtonad för att vara anställd på något yngre, hippare ställe, trots sin låga ålder.

Du ser på henne, begrundar hennes liv och villkor. Kanske kommer hon från landet, man vet aldrig, och det är något med hennes sätt att titta ut genom fönstret, hennes sätt att se på de vackra färgskiftningarna hos träden. Det är inte svårt att föreställa sig en lugn och harmonisk uppväxt; mammas och pappas lilla prinsessa. Rak karriär inom skolan, flitig men inte till övermått. Samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet, inga ambitioner. Alltid någorlunda populär. Pojkvän? Nja, där finns definitivt en air av lågmäld erfarenhet, men inte den självklara upptagenhet som följer med ständig uppvaktning. Nöjd med att på detta sätt ha kartlagt hennes liv lutar du dig tillbaka, lite lätt överlägset, och tar upp din "Veckans Affärer".

Om du för ett ögonblick tittat upp skulle du sett att hon läste en tidning. Samma morgontidning som du läste imorse. Hade du varit det minsta lilla nyfiken hade du sett att artikeln hon läste var den artikel du inte läste imorse. Den du hoppade över för att du inte förstår dig på modern fysik.

1 Comments:

Blogger lux said...

pojkvän?
kanske en som förstår sig på klassisk (kvinnlig) fysik? ;)

10:09 fm  

Skicka en kommentar

<< Home